Keresztény Advent Közösség
Hírek, Kürtszó Elemzések, tanulmányok Testi-lelki egészség Biblia

William D. Edwards, MD – Wesley J. Gabel, MDiv – Floyd E. Hosmer, MS, AMI: Jézus fizikai haláláról

Dátum: 2023. április 09. Szerző: William D. Edwards, MD – Wesley J. Gabel, MDiv – Floyd E. Hosmer, MS, AMI

„Úgy szerette Isten e világot, hogy az Ő egyszülött Fiát adta, hogy valaki hisz Őbenne, el ne vesszen, hanem örök élete legyen.” (Jn 3,16) Jézus Krisztus engesztelő áldozata, a bűnöst befedező helyettes áldozata Megváltónk végtelen lelki-fizikai szenvedésével járt. Mindannyiunkért hozta ezt az áldozatot, a mi bűneinkért sebezték meg, értünk vállalta a borzalmas halált. Mit mond az orvostudomány Jézus kivégzéséről? 

„Jézust zsidó és római tárgyalásokon hallgatták ki, megkorbácsolták és kereszthalálra ítélték. A korbácsolás mély csíkokban zúzta, szakította húsát, jelentős vérveszteséget okozva, ami valószínűleg keringési sokk beálltához vezetett. Ezt az a tény is bizonyítani látszik, hogy Jézus túl gyenge volt a keresztrúd Golgotára viteléhez. A keresztre feszítés helyén csuklóit a keresztfához szegezték, és miután a keresztrudat egy függőleges cölöpre emelték, lábait a cölöphöz szegezték. A keresztre feszítés fő kórélettani hatása a normális légzés zavara. Eszerint a halál oka elsődlegesen keringési sokk és fulladás volt. Jézus halálát a dárda tette bizonyossá, amivel egy katona az oldalába szúrt. A mai orvostudomány értelmezése szerint a történelmi bizonyítékok arra utalnak, hogy Jézus halott volt, amikor levették a keresztről.”

A tanulmány ide kattintva olvasható (megjelent az Útjelző folyóirat 2007/2. számában).

Eredeti megjelenés: 
William D. Edwards, MD – Wesley J. Gabel, MDiv – Floyd E. Hosmer, MS, AMI:
On the Physical Death of Jesus Christ. JAMA. 1986;255(11):1455-1463. doi:10.1001/jama.1986.03370110077025. 
https://jamanetwork.com/journals/jama/article-abstract/403315

 

 

További cikkeink:

Szeretettel köszöntünk mindenkit!

2022. június 26.

Kedves érdeklődők, gyülekezeteink istentiszteleti beosztását itt lehet megtekinteni. Online alkalmaink továbbra is követhetőek. Weboldalunk jobb oldalán található "Youtube élő adás" feliratra kattintva szombat délelőttönként tizenegy órakor élő istentisztelet látható. Továbbá Youtube csatornánkon és médiatárunkban rendelkezésre állnak korábbi video- és hanganyagaink.

Mindenkit szeretettel várunk!

Idejétmúltak-e a reformáció alapelvei?

2023. október 31.

Kegyelemből, a Megváltó érdemeibe vetett hit által lesz az ember Isten igazságának részesévé, nem pedig a saját vezeklésével, teljesítményeivel, avagy a közbenjáró szentektől kölcsönzött érdemek által. Ez volt Luther nagy, felszabadító felfedezése. Valóban ez az evangélium lényege, olyan hatalmas, örökkévaló jó hír az ember számára, amely sohasem fakulhat meg.