Keresztény Advent Közösség
Hírek, Kürtszó Elemzések, tanulmányok Testi-lelki egészség Biblia

Ferenc pápa: A migráció csak azoknak a fejében jelent fenyegetést a kereszténységre, akik hasznot húznak ennek hangoztatásából

2020. december 02. 444.hu

Diego Maradona halála után az egyik felkapott, sokat idézett anekdota arról szólt, hogy a legendás argentin labdarúgó hogyan ábrándult ki a katolikus egyházból. Amikor Maradona 2000-ben II. János Pál pápa meghívására a Vatikánban járt, elképedve nézte az arannyal bevont mennyezeteket. És feltette magának a kérdést, hogy hogyan lehet valaki akkora szemétláda, hogy miközben aranyozott plafon alatt lakik, eljár a szegény országokba, hogy ott teli hassal gyerekeket csókolgasson. 

Ebben a történetben benne van Maradona ismert nyers stílusa, de valamit megragad abból a felismerésből, ami az elmúlt évtizedekben meglehetősen elterjedté vált a nyugati világban is: hogy a katolikus egyház rendkívül elszakadt a mindennapi élettől, bezárkózó és rideg intézmény lett, mely csak saját, egyre fogyatkozó híveit tudja megszólítani.

Mi Moszkva gondja a Jehova Tanúival?

2020. november 26. index.hu

Az amerikai székhelyű egyházat 2017-ben tiltották be Oroszországban, szélsőséges szervezetnek nyilvánítva a vallási közösséget. Azóta több száz oroszországi tag ellen indítottak eljárást, tízüket pedig börtönbe vetették. Mi a gondja az orosz hatalomnak a pacifista Jehova Tanúival? Főként az, hogy léteznek.

Zugmisék Angliában: „Polgári engedetlenségből” a tilalom ellenére is tartanak csoportos istentiszteleteket

2020. november 22. 444.hu

November 1-jén négy hetes kijárási korlátozást vezetett be Anglia kormánya, hogy lassítsa a koronavírus-járvány terjedését. Az intézkedés az élet legtöbb területére, így a vallási életre is kiterjed: egyénileg ugyan lehet templomban imádkozni, a csoportos vallási szertartások azonban tiltottak. A Guardian riportja alapján viszont úgy látszik, vannak gyülekezetek, amik hallani sem akarnak ilyen tilalomról.

Amerikai professzorok szerint Orbán Viktornak a vallás csak eszköz a hatalomhoz

2020. október 28. telex.hu

A The Conversation nevű nonprofit lapban közölt elemzést Orbán Viktorról az American University School of International Service egyetem két professzora, Garret Martin és Carolyn Gallaher, melyben úgy vélekedtek, hogy a magyar miniszterelnök kezében csak a hatalma megerősítését szolgáló eszköz a kereszténység, melyet politikai ellenfelei ellen kardként, a kívülről érkező támadások ellen pedig pajzsként használ fel, ez pedig szerintük egy veszélyes, a demokráciát erodáló modellt eredményez.

Semmi szükség állami vallásosságra az ország sikeréhez

2020. október 28. valaszonline.hu

Az „állami vallásosságnak”, vagyis a vallás kormányzati felhasználásának ma Magyarországon politikai közösségépítési, nem pedig hitbeli céljai vannak – írja új esszéjében rendszeres szerzőnk. Kovács Tibor szerint a kereszténységből a nacionalista szólamokhoz hasonló politikai termék vált, a világ azonban az egyházak politikai és anyagi (túl)támogatásától, hatalmuk mesterséges növelésétől nem lesz jobb hely: nem lesz több igaz hívő, nem lesz kevesebb a bűn vagy a korrupció, erre számos történelmi és jelenbeli példa van.

Nagy sikert könyvelhetett el Trump a választások előtt egy héttel

2020. október 27. telex.hu

Az amerikai szenátus republikánus többsége helyi idő szerint hétfőn este megszavazta Amy Coney Barrettet a legfelsőbb bíróságba, amivel a konzervatív bírónő alig több mint egy héttel a november 3-i elnökválasztás előtt került be a testületbe. A legfelsőbb bíróságban innentől már 6:3-as többségben vannak a republikánus elnökök által kinevezett bírák, amivel Donald Trump még akkor is akár évtizedekre meghatározhatja az Egyesült Államok legfontosabb társadalmi, politikai kérdéseiben döntő testületének ideológiai irányvonalát, ha jövő héten alulmarad az elnökválasztáson demokrata kihívójával, Joe Bidennel szemben.

Ferenc pápa támogatja a melegek élettársi kapcsolatát

2020. október 21. telex.hu

Szerdán mutatták be Rómában azt a Ferenc pápáról készült dokumentumfilmet, amiben többek között arról beszél, hogy a homoszexuálisoknak is joguk van családalapításhoz, hiszen ők is Isten gyermekei, írja a New York Times. A családalapítás mellett támogatja azt is, hogy a melegek köthessenek élettársi kapcsolatot.