Keresztény Advent Közösség
Hírek, Kürtszó Elemzések, tanulmányok Testi-lelki egészség Biblia

Egyháztörténelem élőben: közös ima Ábrahám városában, a pápa találkozott a nagyajatollahhal

2021. március 07. telex.hu

Egyháztörténelmi jelentőségű találkozás Irakban: a katolikus egyházfő Ábrahám városában, Urban együtt imádkozott muzulmánokkal és más vallási csoportokkal szombaton. Ferenc pápa iraki látogatásának ez a vallásközi találkozás a csúcspontja, de a pápa találkozott a síiták óriási tekintélyű vezetőjével, Ali al-Szisztani nagyajatollahhal is. A vatikáni nagykövetség első beosztottja Bagdadban egy magyar pap-diplomata, Lengyel Ervin, őt kérdeztük a pápalátogatásról.

Három világvallást egyesítő neobrutalista temegóga épül Berlinben

2021. február 21. telex.hu

Tíz év tervezés után májusban indul Berlinben a világ első univerzális vallási épülete, a House of One. Az „Egy Ház” – amelyet a Guardian szerint churmosquagogue-nak becéznek, amit jobb híján most „temegóga” névre fordítottunk – szinte mindenben, ám mégsem teljesen egészen különbözik a templomtól, a mecsettől és a zsinagógától.

Ferenc pápa találkozik Ali al-Szisztani ajatollahhal, az iraki keresztények védelmezőjével

2021. február 12. magyarkurir.hu

Ferenc pápa a március 5-től 8-ig tervezett iraki útja során látogatást tesz Ali al-Szisztani nagyajatollahnál, aki a síita iszlám egyik legfontosabb személyisége nem csak Irakban. A pápalátogatás súlya azokhoz a találkozókhoz mérhető, melyek Ferenc pápa és a szunnita iszlám magas rangú képviselői, például az al-Azhar központ főimámja, Ahmad et-Tajjeb egyiptomi sejk között jöttek létre.

Hosszú út előtt a pápa

2021. január 29. nepszava.hu

Ferenc egyre súlyosbodó fájdalmai ellenére egyelőre aligha mond le. Ha idővel mégis így döntene, akkor sem valószínű egy visszarendeződés a Szentszéknél.

Mise a beiktatás előtt – Hatvan év után először áll katolikus elnök az Egyesült Államok élén

2021. január 21. magyarkurir.hu

Szentmise a beiktatás előtt, a pápa köszöntőszavai és a püspöki testület közleménye – hatvan év után először van katolikus elnöke az Egyesült Államoknak. A Biden család régi barátja, Kevin O’Brien SJ celebrált szentmisét Joe Biden beiktatásának reggelén, majd a beiktatást közvetlenül megelőző imát is egy jezsuita, Leo J. O’Donovan mondta.

Ferenc pápa: A migráció csak azoknak a fejében jelent fenyegetést a kereszténységre, akik hasznot húznak ennek hangoztatásából

2020. december 02. 444.hu

Diego Maradona halála után az egyik felkapott, sokat idézett anekdota arról szólt, hogy a legendás argentin labdarúgó hogyan ábrándult ki a katolikus egyházból. Amikor Maradona 2000-ben II. János Pál pápa meghívására a Vatikánban járt, elképedve nézte az arannyal bevont mennyezeteket. És feltette magának a kérdést, hogy hogyan lehet valaki akkora szemétláda, hogy miközben aranyozott plafon alatt lakik, eljár a szegény országokba, hogy ott teli hassal gyerekeket csókolgasson. 

Ebben a történetben benne van Maradona ismert nyers stílusa, de valamit megragad abból a felismerésből, ami az elmúlt évtizedekben meglehetősen elterjedté vált a nyugati világban is: hogy a katolikus egyház rendkívül elszakadt a mindennapi élettől, bezárkózó és rideg intézmény lett, mely csak saját, egyre fogyatkozó híveit tudja megszólítani.