Keresztény Advent Közösség
Hírek, Kürtszó Elemzések, tanulmányok Testi-lelki egészség Biblia

Amerikai professzorok szerint Orbán Viktornak a vallás csak eszköz a hatalomhoz

2020. október 28. telex.hu

A The Conversation nevű nonprofit lapban közölt elemzést Orbán Viktorról az American University School of International Service egyetem két professzora, Garret Martin és Carolyn Gallaher, melyben úgy vélekedtek, hogy a magyar miniszterelnök kezében csak a hatalma megerősítését szolgáló eszköz a kereszténység, melyet politikai ellenfelei ellen kardként, a kívülről érkező támadások ellen pedig pajzsként használ fel, ez pedig szerintük egy veszélyes, a demokráciát erodáló modellt eredményez.

Semmi szükség állami vallásosságra az ország sikeréhez

2020. október 28. valaszonline.hu

Az „állami vallásosságnak”, vagyis a vallás kormányzati felhasználásának ma Magyarországon politikai közösségépítési, nem pedig hitbeli céljai vannak – írja új esszéjében rendszeres szerzőnk. Kovács Tibor szerint a kereszténységből a nacionalista szólamokhoz hasonló politikai termék vált, a világ azonban az egyházak politikai és anyagi (túl)támogatásától, hatalmuk mesterséges növelésétől nem lesz jobb hely: nem lesz több igaz hívő, nem lesz kevesebb a bűn vagy a korrupció, erre számos történelmi és jelenbeli példa van.

Nagy sikert könyvelhetett el Trump a választások előtt egy héttel

2020. október 27. telex.hu

Az amerikai szenátus republikánus többsége helyi idő szerint hétfőn este megszavazta Amy Coney Barrettet a legfelsőbb bíróságba, amivel a konzervatív bírónő alig több mint egy héttel a november 3-i elnökválasztás előtt került be a testületbe. A legfelsőbb bíróságban innentől már 6:3-as többségben vannak a republikánus elnökök által kinevezett bírák, amivel Donald Trump még akkor is akár évtizedekre meghatározhatja az Egyesült Államok legfontosabb társadalmi, politikai kérdéseiben döntő testületének ideológiai irányvonalát, ha jövő héten alulmarad az elnökválasztáson demokrata kihívójával, Joe Bidennel szemben.

Ferenc pápa támogatja a melegek élettársi kapcsolatát

2020. október 21. telex.hu

Szerdán mutatták be Rómában azt a Ferenc pápáról készült dokumentumfilmet, amiben többek között arról beszél, hogy a homoszexuálisoknak is joguk van családalapításhoz, hiszen ők is Isten gyermekei, írja a New York Times. A családalapítás mellett támogatja azt is, hogy a melegek köthessenek élettársi kapcsolatot.

A háború az emberiség kudarca. A béke lehetséges! – Vallási vezetők találkozója Rómában

2020. október 21. magyarkurir.hu

A Sant’Egidio közösség 1986 óta minden évben megrendezi azt a nemzetközi találkozót, ahol vallási vezetők, a politikai és kulturális élet szereplői kijelentik elkötelezettségüket a béke útja mellett. Idén Rómában a Capitolium téren gyűltek össze a résztvevők, Ferenc pápa és Bartholomaiosz pátriárka is beszédet mondott.

Orbán Viktor: feladatunk, hogy homo christianusoknak neveljük a gyermekeket

2020. október 17. napi.hu

Amikor az állam forrást ad egy egyházi intézmény építésére vagy fenntartására, akkor a pénzt a legjobb helyre teszi - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök szombaton a Budapest XXII. kerületében lévő Rózsakerti Demjén István Református Általános Iskola és Gimnázium új középiskolai épületének átadása alkalmából tartott hálaadó istentiszteleten az MTI szerint.

Ferenc pápa: A járvány megmutatta, hogy a szabad piac nem old meg minden problémát

2020. október 05. 444.hu

Bárki, aki azt gondolja, hogy az egyetlen tanulság, amit le kell vonnunk, az az, hogy csak javítani kell azon, amit már eddig is csináltuk vagy finomhangolni kell a már létező rendszereken és szabályozásokon, az letagadja a valóságot - ezt írja vasárnap kiadott harmadik, Mindannyian testvérek (olaszul Fratelli Tutti) című enciklikájában Ferenc pápa. Levelében a katolikus egyház vezetője radikális nemzetközi társadalmi, politikai és gazdasági fordulatot sürget, többek között a piacgazdaság újragondolását, valamint az ENSZ reformját is szorgalmazva. Ferenc pápa vasárnap déli beszédében úgy foglalta össze az enciklika üzenetét, hogy a koronavírus-járvány időszaka megmutatta, az emberi testvériség és a teremtett világ gondozása jelenti a közös fejlődés és a béke egyetlen útját.

Ferenc pápa nem volt hajlandó fogadni Trump külügyminiszterét

2020. október 01. 444.hu

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter audienciát kért Ferenc pápától, viszont ezt a Vatikán megtagadta - írja a BBC. A hivatalos válasz szerint katolikus egyház feje választási időszakban nem fogad politikusokat, márpedig Pompeo főnöke éppen a bő egy hónap múlva esedékes elnökválasztásra készül.

Ferenc pápa az LGBT gyerekek szüleinek: Isten és az egyház is szeretik őket

2020. szeptember 21. 444.hu

“Isten úgy szereti a gyerekeiteket, ahogyan vannak” - mondta Ferenc pápa egy csapat olasz hívőnek, majd ezzel folytatta: “az egyház is úgy szereti a gyerekeiteket, ahogyan vannak, mivel ők Isten gyermekei.” A pápát a 2018-ban megalakult, Tenda di Gionata (Jonatán sátra) nevű katolikus szervezet tagjai látogatták meg. Ennek meleg katolikusok, melegek katolikus szülei és papok a tagjai.

Semjén szerint az emberek jobban bíznak az egyházi iskolákban, mint a világiakban

2020. augusztus 31. 444.hu

A miniszterelnök-helyettes hétfőn a mosonmagyaróvári Piarista Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda tanévnyitóján beszélt arról, hogy a magyar kormánynak fontos a keresztény civilizáció védelme, ezért 2010 óta háromezer templom épült, vagy újult meg a Kárpát-medencében. Semjén Zsolt hozzátette, hogy ilyen mértékű templomépítés, vagy felújítás Szent István óta nem történt, emellett mindenkit biztosított arról, hogy egyikből sem lesz mecset, vagy pláza.

Megvonja a kormány a többlettámogatást Iványi Gáborék iskoláitól

2020. augusztus 29. 444.hu

Az új tanévtől csökkenti, majd teljesen megvonja a kormány a kiegészítő támogatást a Magyar Evangéliumi Testvérközösség (MET) iskoláitól. A MET több óvodát, általános iskolát és középiskolát is fenntart Budapesten és az ország hátrányos helyzetű térségeiben, például a Szabolcs megyei Tiszaszentmártonban vagy Beregdarócon.