Keresztény Advent Közösség
Hírek, Kürtszó Elemzések, tanulmányok Testi-lelki egészség Biblia

Hosszú út előtt a pápa

2021. január 29. nepszava.hu

Ferenc egyre súlyosbodó fájdalmai ellenére egyelőre aligha mond le. Ha idővel mégis így döntene, akkor sem valószínű egy visszarendeződés a Szentszéknél.

Mise a beiktatás előtt – Hatvan év után először áll katolikus elnök az Egyesült Államok élén

2021. január 21. magyarkurir.hu

Szentmise a beiktatás előtt, a pápa köszöntőszavai és a püspöki testület közleménye – hatvan év után először van katolikus elnöke az Egyesült Államoknak. A Biden család régi barátja, Kevin O’Brien SJ celebrált szentmisét Joe Biden beiktatásának reggelén, majd a beiktatást közvetlenül megelőző imát is egy jezsuita, Leo J. O’Donovan mondta.

Ferenc pápa: A migráció csak azoknak a fejében jelent fenyegetést a kereszténységre, akik hasznot húznak ennek hangoztatásából

2020. december 02. 444.hu

Diego Maradona halála után az egyik felkapott, sokat idézett anekdota arról szólt, hogy a legendás argentin labdarúgó hogyan ábrándult ki a katolikus egyházból. Amikor Maradona 2000-ben II. János Pál pápa meghívására a Vatikánban járt, elképedve nézte az arannyal bevont mennyezeteket. És feltette magának a kérdést, hogy hogyan lehet valaki akkora szemétláda, hogy miközben aranyozott plafon alatt lakik, eljár a szegény országokba, hogy ott teli hassal gyerekeket csókolgasson. 

Ebben a történetben benne van Maradona ismert nyers stílusa, de valamit megragad abból a felismerésből, ami az elmúlt évtizedekben meglehetősen elterjedté vált a nyugati világban is: hogy a katolikus egyház rendkívül elszakadt a mindennapi élettől, bezárkózó és rideg intézmény lett, mely csak saját, egyre fogyatkozó híveit tudja megszólítani.

Mi Moszkva gondja a Jehova Tanúival?

2020. november 26. index.hu

Az amerikai székhelyű egyházat 2017-ben tiltották be Oroszországban, szélsőséges szervezetnek nyilvánítva a vallási közösséget. Azóta több száz oroszországi tag ellen indítottak eljárást, tízüket pedig börtönbe vetették. Mi a gondja az orosz hatalomnak a pacifista Jehova Tanúival? Főként az, hogy léteznek.

Zugmisék Angliában: „Polgári engedetlenségből” a tilalom ellenére is tartanak csoportos istentiszteleteket

2020. november 22. 444.hu

November 1-jén négy hetes kijárási korlátozást vezetett be Anglia kormánya, hogy lassítsa a koronavírus-járvány terjedését. Az intézkedés az élet legtöbb területére, így a vallási életre is kiterjed: egyénileg ugyan lehet templomban imádkozni, a csoportos vallási szertartások azonban tiltottak. A Guardian riportja alapján viszont úgy látszik, vannak gyülekezetek, amik hallani sem akarnak ilyen tilalomról.