Keresztény Advent Közösség
Hírek, Kürtszó Elemzések, tanulmányok Testi-lelki egészség Biblia

Ferenc pápa támogatja az azonos nemű párok megáldását

2023. október 03. index.hu

Ferenc pápa elmondta bíborosainak, nyitott lenne arra, hogy megáldja az azonos nemű párokat. Ezt azzal indokolta, hogy álláspontja szerint minden áldáskérést „lelkipásztori szeretettel” kell kezelni. Azt is megerősítette, hogy az egyház ennek ellenére továbbra is bűnösnek titulálja az azonos nemű kapcsolatokat, és házasságukat nem ismeri el.

Buda Péter: Őszentsége piszkos szolgálata

2023. szeptember 21. 444.hu

„Nagyon megtisztelő Őszentsége, Kirill ortodox pátriárka elismerése! Azonban ezt minden magyar ember kapta, aki segítette az ortodoxiát és a békét támogatja!” – írta a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, miután a napokban kitüntetést kapott az orosz ortodox egyház vezetőjétől, az orosz katonai agresszió egyik legvéresebb szájú propagandistájától.A híradások is emlékeztetnek rá, hogy az orosz egyházfő korábban a magyar miniszterelnök-helyettest tüntette ki: ő a „Dicsőség és Becsület” rend II. fokozatát kapta, illetve magát a miniszterelnököt, akit pedig a „Dicsőség és Becsület” rend I. fokozatában részesített.

Megelégelték a kormányzati kereszténykedést az ateisták

2023. június 05. 444.hu

Közleményben szólította fel a kormányt a Magyar Ateista Társaság, hogy tartózkodjon a nem hívő és az ateista magyar állampolgárok kollektív megbélyegzésétől, és tartsák tiszteletben a magyar és nemzetközi emberi jogi normákat. Az ateisták több kormányzati megszólalást is idéznek a közleményükben az elmúlt időszakból, amiben a kormánytagok úgy nyilvánultak meg, mintha minden magyar állampolgár egyben keresztény is lenne.

Kirill pátriárka boldog szülinapot kívánt Orbán Viktornak és kitüntette

2023. június 02. 444.hu

Habár kicsit megkésve, de Kirill pátriárka, az orosz ortodox egyház vezetője, nem mellesleg Vlagyimir Putyin orosz elnök szoros szövetségese is felköszöntötte 60. születésnapja alkalmából Orbán Viktort, és a „Dicsőség és becsület” rend I. fokozatában részesítette. A jó kapcsolat alapjául szolgálhat, hogy a magyar kormány tavaly megvétózta az Oroszországot sújtó európai uniós szankciós csomagot (is), ami Kirill pátriárka vagyonának befagyasztásáról szólt.

Új, modernebb utakra lép a Vatikán

2023. május 22. magyarnemzet.hu

Huszonkét év után július elején, Ferenc pápa kezdeményezésére új alaptörvény lép életbe Vatikánvárosi Államban. Lapunknak adott interjújában Érszegi Márk Aurél Vatikán-szakértő rámutatott, hogy a vatikáni alaptörvény – más országok alaptörvényével ellentétben – nem egy nép érdekét szolgálja, hanem egy hivatalnak az érdekeit, nevezetesen a római pápát. A Vatikán jogrendjén túl a Róma szívében elhelyezkedő ország működésébe is betekintést nyerhettünk.

Buda Péter: A pápalátogatás politikai okairól

2023. május 02. 444.hu

A pápa magyarországi látogatásának egyik, ha nem éppen a legfontosabb célját egy húszperces találkozó szimbolizálja, amelyre közte és Hilarion orosz ortodox metropolita között került sor. Noha sokakat ez az esemény meglepetésként ért (a látogatás előtti napon ugyan feltételes módban előkerült ennek lehetősége), már a pápa magyarországi útjának meghirdetésekor teljes mértékben biztosak lehettünk abban, hogy sor fog kerülni erre a találkozóra, minthogy a kivételes látogatás hátterét eleve a háború és az orosz-ortodoxokkal való kapcsolat alakítása adta.