Keresztény Advent Közösség
Hírek, aktualitások Elemzések, tanulmányok Testi-lelki egészség Biblia

Koronavírus: Orbán és Trump azonnal ráugrott a vallásra

2020. április 05. privatbankar.hu

A világgazdaság a leggyorsabb ütemben hanyatlik a Nagy Depresszió óta, a koronavírus járvány pedig számos országban háborús szintű halálozást okoz – mindkét folyamat tömeges elbizonytalanodáshoz vezet. A jobboldali autokrata vezetők az Atlanti-óceán mindkét partján azonnal beöltöztek vallási köntösbe. Káncz Csaba jegyzete.

Tiltakoznak a fehérvári szülők a Hit Gyülekezete iskolaátvétele ellen

2020. március 25. index.hu

Ezekben a napokban fenntartót cserélt volna a székesfehérvári ligetsori Vörösmarty Mihály Általános Iskola, miután a Hit Gyülekezete bejelentkezett az iskoláért. A szülők 99 százaléka ellenzi a fenntartóváltást. A koronavírus miatt az egyház váratlanul visszalépett, így a tankerület leállította az iskola átvételére vonatkozó előkészítő eljárásokat.

A belvárosba költözhet az egész Pázmány

2020. március 04. index.hu

Új, józsefvárosi (Palotanegyed) épületeket kap a Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) az államtól, cserébe az állam pedig ingyen megkapja az egyetem piliscsabai kampuszát, derül ki a parlamentnek benyújtott törvényjavaslatból.

Leveleket szerzett meg a Politico a magyar közmédiában működő cenzúráról

2020. március 02. 444.hu

A magyar közmédia tévés és egyéb újságírói egy rakás alapvető témával csak előzetes engedélykérés után foglalkozhatnak, ha pozitív választ kaptak. Ezek között van bármi, ami Greta Thungerg klímaaktivistával kapcsolatos, de a cenzúrázott területek közé tartoznak az EU és Brüsszel politikája, az egyházi ügyek és a migrációs hírek is. Ezt a Politico írja, a lap birtokába került belső levezésekre hivatkozva.

Van az a pénz, amiért a hit is korpásodik

2020. március 02. magyarhang.org

Egyre több területen tűnik úgy, hogy nyomtalanul röppent el harminc év a rendszerváltás óta. Most az új Nemzeti alaptanterv kapcsán derült ki, hogy több egyházi vezetőre rátelefonáltak „fentről”: a hozzájuk tartozó egyházi iskolák határolódjanak el a több mint ezer tanáruk által aláírt, a Natot kritizáló nyílt levéltől.

A református egyház szerint politizálnak és lejáratják az egyházi iskolákat a NAT-ot kritizáló tanárok

2020. február 28. 444.hu

Tegnap este került ki a pesti Piarista Gimnázium honlapjára az új NAT-ot kritizáló állásfoglalás, amelyet több tucat egyházi iskola tanárai, összesen mintegy ezer pedagógus írt alá. A szöveg hangsúlyozza, hogy a magyar oktatás válsága régóta tart, nem az új NAT idézi elő, amelynek amúgy vannak előremutató részei is. Ezzel együtt a pedagógusok úgy látják, és ezt részletesebben is kifejtik, hogy „a magyar oktatás egészének várt megújulását – néhány részterület kivételével – a bevezetett Nemzeti Alaptanterv és a kerettantervek nem segítik, hanem akadályozzák.”