Keresztény Advent Közösség
Hírek, Kürtszó Elemzések, tanulmányok Testi-lelki egészség Biblia

Kitüntette Orbán Viktort a szerb ortodox pátriárka

2022. szeptember 05. 24.hu

Orbán Viktor hétfőn a Karmelita kolostorban fogadta Porfirije szerb ortodox pátriárkát, aki a látogatás során átadta a magyar miniszterelnöknek a Szent Száva Érdemrend arany fokozatát – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Megszólalt a Belügyminisztérium a hatnapos iskolahétről: itt a pontos jogszabály

2022. augusztus 30. penzcentrum.hu

Készülnek az iskolák a télre, és a rezsiemelésre, és sok intézményben kérdéses: hogyan fogják kifizetni a téli fűtési költségeket. Egy győrszentiváni, egyházi fenntartású iskolában szombaton is lesz tanítás ősszel, hogy a téli szünet hosszabb lehessen, ne akkor kelljen fűteni az intézményt. Megkérdeztük a Belügyminisztériumtól, hogy mi a véleményük a hatnapos iskolahétről, illetve azt, hogy van-e központi iránymutatásuk a magyar iskoláknak ebben a tekintetben.

Miért duplázták meg az állami hitoktatásra szánt milliárdokat?

2022. augusztus 04. szabadeuropa.hu

Az állam lényegesen több hit- és erkölcstancsoportot szeretne, amit már tavaly is lehetett tudni, csak úgy néz ki, hogy elfelejtették hozzáigazítani, hogy ez sokkal több közpénzbe fog kerülni. Legalábbis a Belügyminisztérium szerint ezért kellett nemrég megduplázni a terület költségvetését 13 milliárd forintra.

Őslakos tüntetők zavarták meg Ferenc pápa miséjét

2022. július 28. portfolio.hu

Ferenc pápa csütörtöki miséjén tüntetők egy csoportja egy transzparenst bontott ki, amelyek arra kérték az egyházfőt, hogy hivatalosan is vonja vissza azt a 15 századi rendeletet, amelyben a Szentszék jóváhagyta az őslakos-földek eltulajdonítását.

Operatív orosz ortodoxia: kettős kereszt – kettős szerepben

2022. június 12. telex.hu

A szovjet vezetés maga nemében zseniális húzása volt a Komintern néven elhíresült nemzetközi szervezet létrehozása, amelynek célja a nyugati értelmiség és értelmiségi mozgalmak befolyásolása volt, a szovjet érdekek mentén. A szervezet tevékenységéről Stephen Koch írt rendkívül részletgazdag könyvet „Kettős szerepben: az értelmiség elcsábítása” címmel. A tevékenység lényege az volt, hogy olyan hálózatot alakítsanak ki, különböző kulturális szervezetek, médiumok, kiadók, stb. létrehozásával, „amelyekkel el lehet mosni a legális és illegális munka közti különbséget, el lehet űzni a gyanakvás felhőit.”

Nők is kerülhetnek mostantól vezető pozícióba a Vatikán kormányában

2022. június 05. telex.hu

Vasárnap lépett életbe a Vatikánban az az új kúriai konstitúció, amivel Ferenc pápa megreformálja a Római Kúriát, azaz a Vatikán kormányát. A katolikus egyházfőnek otthont adó állam új alkotmánya lehetővé teszi, hogy ne csak bíborosok és érsekek kerüljenek a minisztériumoknak megfelelő dikasztériumok élére, de akár világi személyek – és így nők is.

Orbán a háborút szító Kirillt védi, ez nem a vallásszabadságról szól

2022. június 02. hvg.hu

Első hallásra meglepőnek tűnhet, hogy a magát békepártiként beállító magyar miniszterelnök egy nyíltan háborúpárti vallási vezetőt a vallásszabadságra hivatkozva vesz védelmébe és ezzel vétózna az EU-ban, pedig a történteknek bőven voltak előjelei. Olyan előjelek, amelyek túlmutatnak a sokat hangoztatott gazdasági érdekeken, és inkább egy ideológiai szövetségre emlékeztetnek Putyin és Orbán között.

Kirill pátriárka, Putyin dúsgazdag ministránsa

2022. május 04. hvg.hu

Egy egész egyház eltartására elég vagyont gyűjtött össze, pályafutását valószínűleg még a szovjet titkosszolgálatnál, a KGB-nél kezdte, most pedig teljes mellszélességgel kiáll az Ukrajna ellen indított orosz agresszió mellett – ő Kirill pátriárka, az orosz ortodox egyház feje.