Keresztény Advent Közösség
Hírek, Kürtszó Elemzések, tanulmányok Testi-lelki egészség Biblia

Megelégelték a kormányzati kereszténykedést az ateisták

2023. június 05. 444.hu

Közleményben szólította fel a kormányt a Magyar Ateista Társaság, hogy tartózkodjon a nem hívő és az ateista magyar állampolgárok kollektív megbélyegzésétől, és tartsák tiszteletben a magyar és nemzetközi emberi jogi normákat. Az ateisták több kormányzati megszólalást is idéznek a közleményükben az elmúlt időszakból, amiben a kormánytagok úgy nyilvánultak meg, mintha minden magyar állampolgár egyben keresztény is lenne.

Kirill pátriárka boldog szülinapot kívánt Orbán Viktornak és kitüntette

2023. június 02. 444.hu

Habár kicsit megkésve, de Kirill pátriárka, az orosz ortodox egyház vezetője, nem mellesleg Vlagyimir Putyin orosz elnök szoros szövetségese is felköszöntötte 60. születésnapja alkalmából Orbán Viktort, és a „Dicsőség és becsület” rend I. fokozatában részesítette. A jó kapcsolat alapjául szolgálhat, hogy a magyar kormány tavaly megvétózta az Oroszországot sújtó európai uniós szankciós csomagot (is), ami Kirill pátriárka vagyonának befagyasztásáról szólt.

Új, modernebb utakra lép a Vatikán

2023. május 22. magyarnemzet.hu

Huszonkét év után július elején, Ferenc pápa kezdeményezésére új alaptörvény lép életbe Vatikánvárosi Államban. Lapunknak adott interjújában Érszegi Márk Aurél Vatikán-szakértő rámutatott, hogy a vatikáni alaptörvény – más országok alaptörvényével ellentétben – nem egy nép érdekét szolgálja, hanem egy hivatalnak az érdekeit, nevezetesen a római pápát. A Vatikán jogrendjén túl a Róma szívében elhelyezkedő ország működésébe is betekintést nyerhettünk.

Buda Péter: A pápalátogatás politikai okairól

2023. május 02. 444.hu

A pápa magyarországi látogatásának egyik, ha nem éppen a legfontosabb célját egy húszperces találkozó szimbolizálja, amelyre közte és Hilarion orosz ortodox metropolita között került sor. Noha sokakat ez az esemény meglepetésként ért (a látogatás előtti napon ugyan feltételes módban előkerült ennek lehetősége), már a pápa magyarországi útjának meghirdetésekor teljes mértékben biztosak lehettünk abban, hogy sor fog kerülni erre a találkozóra, minthogy a kivételes látogatás hátterét eleve a háború és az orosz-ortodoxokkal való kapcsolat alakítása adta.

Ferenc pápa közvetlenségével megmutatta, milyen vezető az, akit oldaltól függetlenül minden magyar szeretni tud

2023. április 30. telex.hu

Április 28–30. között Budapestre látogatott a római katolikus egyház feje, Ferenc pápa. Az egyházfő másodjára jött Magyarországra (az a sokat hangoztatott mondat mondjuk nem igaz, hogy Olaszország mellett egyedül ide látogatott el kétszer), először a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszuson járt 2021-ben. Akkor Ferenc pápa csak átutazóban volt Budapesten, most azonban három napot töltött a fővárosban: tartott szentmisét a Kossuth téren, ellátogatott fiatalok közé, találkozott menekültekkel és szegényekkel is.

Ritka gesztust tett Magyarországnak Ferenc pápa – Miért is olyan fontos ez a látogatás valójában?

2023. április 28. portfolio.hu

A hétvégén ismét Magyarországra látogat Ferenc pápa. Korábban már járt itt a katolikus egyházfő, azonban külföldi utazásait vizsgálva meglepő lehet, hogy milyen ritkán látogat meg újra egy országot. Legutóbbi látogatásának az apropója adott volt, akkor zajlott hazánkban a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus, ami a katolikus egyház számára kiemelten fontos esemény. Azóta azonban számos változás történt a nemzetközi politika terén is, így érdemes lehet utánajárni, hogy mi indokolhatja a pápa újbóli látogatását.

„Talán mi, egyháziak is félelmet érzünk, hogy ha kimondanánk, amit látunk, akkor lefagy majd az állami arcról a mosoly”

2023. április 26. 444.hu

Rendhagyó elemzéssel jelentkezett Koronkai Zoltán jezsuita szerzetes a rendtagok blogján. Írásának van egy rejtett, belső drámája is, ugyanis nyíltan beszél arról a félelemről, hogy még a kormány visszafogott kritikája is pénzmegvonással és bosszúhadjárattal járhat. Márpedig ez az írás pont ezt teszi: kiegyensúlyozott politikai kritikát fogalmaz meg.