Keresztény Advent Közösség
Hírek, Kürtszó Elemzések, tanulmányok Testi-lelki egészség Biblia

Minden erőnkből szeretni Istent és szeretni a felebarátot – Keresztény–zsidó imaóra Budapesten

2024. január 28. magyarkurir.hu

Január 28-án, vasárnap tartották a keresztény–zsidó imaórát az ökumenikus imahét nyolcadik napján, a budapest-terézvárosi Avilai Nagy Szent Teréz-templomban. A szertartást Erdő Péter bíboros, prímás, érsek és Frölich Róbert főrabbi vezette, a keresztény felekezetek képviselői imával szolgáltak. Horváth Zoltán plébános házigazdaként köszöntötte az egybegyűlteket.

A vidék Magyarországán érte a legdrámaibb veszteség a római katolikus egyházat

2023. december 29. telex.hu

Sose tagadták meg még ilyen nagy mértékben a válaszadást a vallási hovatartozást firtató kérdésre magyarországi népszámláláson, mint 2022-ben. A tavalyi népszámlálás adatai szerint a magukat katolikusnak vallók száma 20 esztendő alatt a felére csökkent. A közvélekedéssel ellentétben azonban nem Budapest és a nagyvárosok lettek vallástalanabbak. Épp ellenkezőleg, a legkisebb lélekszámú településeken esett vissza a katolikusok aránya a legnagyobb mértékben, és itt nőtt leginkább a válaszmegtagadási hajlandóság is.

Akár a katolikus egyház szakadásához is vezethet az azonos nemű párok megáldása

2023. december 22. 24.hu

Hétfőn a Vatikán kiadott egy dokumentumot, amely szerint a jövőben engedélyezik, hogy a papok megáldjanak azonos nemű párokat. A katolikusok között akad, aki szerint a homoszexuálisok továbbra is alsóbbrendű hívek maradnak, mások úgy látják, túl messzire ment Ferenc pápa. Az ügyben megkerestük Hodász Andrást és a Magyar Katolikus Püspöki Konferenciát is.

Világszerte nő, itthon csökken a katolikusok száma

2023. október 21. telex.hu

A vatikáni Fides hírügynökség közzétette legfrisseb statisztikáit az október 22-i missziós vasárnap (World Mission Sunday) apropóján – írja a Szemlélek. A tendenciák ugyan nem a legfrissebbek, mert a 2020. december 31-i és a 2021. december 31-i adatok összehasonlításán alapulnak, mindenesetre 2021 decemberében a statisztikai adatok szerint 1,375 milliárd katolikus élt a világon – ez 16,24 millióval több az előző évinél. A növekedés Európa kivételével minden kontinenst érint.

Ferenc pápa támogatja az azonos nemű párok megáldását

2023. október 03. index.hu

Ferenc pápa elmondta bíborosainak, nyitott lenne arra, hogy megáldja az azonos nemű párokat. Ezt azzal indokolta, hogy álláspontja szerint minden áldáskérést „lelkipásztori szeretettel” kell kezelni. Azt is megerősítette, hogy az egyház ennek ellenére továbbra is bűnösnek titulálja az azonos nemű kapcsolatokat, és házasságukat nem ismeri el.

Buda Péter: Őszentsége piszkos szolgálata

2023. szeptember 21. 444.hu

„Nagyon megtisztelő Őszentsége, Kirill ortodox pátriárka elismerése! Azonban ezt minden magyar ember kapta, aki segítette az ortodoxiát és a békét támogatja!” – írta a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, miután a napokban kitüntetést kapott az orosz ortodox egyház vezetőjétől, az orosz katonai agresszió egyik legvéresebb szájú propagandistájától.A híradások is emlékeztetnek rá, hogy az orosz egyházfő korábban a magyar miniszterelnök-helyettest tüntette ki: ő a „Dicsőség és Becsület” rend II. fokozatát kapta, illetve magát a miniszterelnököt, akit pedig a „Dicsőség és Becsület” rend I. fokozatában részesített.

Megelégelték a kormányzati kereszténykedést az ateisták

2023. június 05. 444.hu

Közleményben szólította fel a kormányt a Magyar Ateista Társaság, hogy tartózkodjon a nem hívő és az ateista magyar állampolgárok kollektív megbélyegzésétől, és tartsák tiszteletben a magyar és nemzetközi emberi jogi normákat. Az ateisták több kormányzati megszólalást is idéznek a közleményükben az elmúlt időszakból, amiben a kormánytagok úgy nyilvánultak meg, mintha minden magyar állampolgár egyben keresztény is lenne.

Kirill pátriárka boldog szülinapot kívánt Orbán Viktornak és kitüntette

2023. június 02. 444.hu

Habár kicsit megkésve, de Kirill pátriárka, az orosz ortodox egyház vezetője, nem mellesleg Vlagyimir Putyin orosz elnök szoros szövetségese is felköszöntötte 60. születésnapja alkalmából Orbán Viktort, és a „Dicsőség és becsület” rend I. fokozatában részesítette. A jó kapcsolat alapjául szolgálhat, hogy a magyar kormány tavaly megvétózta az Oroszországot sújtó európai uniós szankciós csomagot (is), ami Kirill pátriárka vagyonának befagyasztásáról szólt.