Keresztény Advent Közösség
Hírek, aktualitások Elemzések, tanulmányok Testi-lelki egészség Biblia

Több 10 millió dollárért lobbizott a katolikus egyház a gyermekmolesztálási törvények szigorítása ellen Amerikában

2019. június 10. merce.hu

Több mint 10 millió dollárt költött az Egyesült Államokban a katolikus egyház olyan lobbitevékenység támogatására, aminek a célja, hogy gátolják azon törvények megszületését, ami segítené az egyházi személyek részéről szexuális visszaéléseket elszenvedett gyerekeknek, hogy jogi segítségben részesüljenek.

Donáth Anna szerint az egyházak félnek, nehogy kiessenek a rendszer kegyeiből

2019. június 8. index.hu

A Momentum Mozgalom közel 10%-os EP-választási eredménye miatt EP-képviselőséget szerzett Donáth Annával készített interjút a Szemlélek. A beszélgetésben szóba került a magyarországi egyházak és a jelenlegi hatalom viszonya is, a korábban a Menedék Egyesületnél dolgozó Donáth - akinek édesapja Donáth László, evangélikus lelkész - pedig határozott véleménnyel van az egyházaktól elvárható kiállásról.

Ferenc pápa meghódította Romániát

2019. június 2. nepszava.hu

„A pápa elment, Erdély mégis itt maradt”, írta az erdélyi multietnikus társadalmi békét védelmező, a kisebbségek elleni uszítás ellen következetesen fellépő kolozsvári román portál.

Áder templomában kihangosítva buzdítják szavazásra a híveket

2019. május 26. index.hu

A Pasaréti templomban hónapok óta kihangosítják a misét, így a szomszédos bisztró teraszán ülők is elcsíphetnek egy-egy mondatot a prédikációból. A vasárnapi istentiszteleten Kálmán Peregrin plébános arra kérte híveit, katolikus erkölcsük szerint szavazzanak, és ne támogassanak olyan pártot, amely nem támogatja a gyermeknevelés szabadságát. Áder János és felesége rögtön el is mentek szavazni a mise után.

Sokkoló dokumentumfilm döntheti el az EP-választásokat Lengyelországban

2019. május 17. atlatszo.hu

Egész Lengyelországot megrázta az a rejtett kamerás dokumentumfilm, amelyben áldozataik szembesítik bűntetteikkel az őket gyermekkorukban molesztáló római katolikus papokat. A Siekelski testvérek pedofil papok következmény nélküli bűntetteiről szóló filmje kész politikai vádirat, ami potenciális veszélyt jelent a Jog és Igazságosság (PiS) kormánypárt többségére nézve.

Négyszer többet költ a kormány az egyházi iskolában tanulókra, mint az állami diákokra

2019. május 8. index.hu

Egyre több gyerek jár Magyarországon egyházi iskolába.

Oktatási szakértők szerint ebben nagy szerepe van annak, hogy a kormány közel négyszer több támogatást ad az egyházi iskolában tanuló diákok után, mint az állami iskolások után.

Ráadásul a rugalmasabb szabályozási környezet miatt nagyobb szabadságot kapnak az egyházi intézményekben tanító pedagógusok, nincsenek kötelező állami tankönyvek.

Emiatt az egyházi iskola kezdi átvenni a magániskolák szerepét, főleg vidéken: a középosztály ide menekíti a gyerekeit a forráshiányos állami intézményekből.

Mivel az egyházi iskoláknak arra is lehetőségük van, hogy felvételivel szűrjék a gyerekeket, úgy tűnik, kialakult egy államilag finanszírozott, magasabb színvonalú egyházi oktatási rendszer, ahová nem jutnak be a hátrányos helyzetű gyerekek.

Semjén: A Notre-Dame leégésében a francia szekularista egyházellenes politika vastagon benne van

2019. április 17. 444.hu

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a Hír TV Magyarország élőben húsvéti adásában járt, ahol a Notre-Dame leégéséről beszélt.

Azt mondta, ez a szörnyű tragédia nem csak a francia nemzetet érinti, hanem az egyetemes emberiséget, hiszen mindannyiunk keresztény és kulturális örökségének felbecsülhetetlen értéke a Notre-Dame.

A tűzvészről azt mondta, „ebben a francia szekularista egyházellenes politika vastagon benne van”.

Ezt azzal indokolta, hogy Franciaországban államosították a templomokat, ehhez képest Franciaország, ami elvileg egy jóléti, nyugati ország, töredéket sem volt hajlandó adni a Notre-Dame tatarozásához.