Keresztény Advent Közösség
Hírek, aktualitások Elemzések, tanulmányok Testi-lelki egészség Biblia

A katolikus egyházat kétezer éve kísértik a gyerekmolesztáló papok, és nem tud szabadulni tőlük

2019. február 24. 444.hu

Véget ért Rómában a papok szexuális visszaéléseit tárgyaló négynapos „gyerekvédelmi konferencia”, amelyen minden ország elnök-püspökének és a szerzetesrendek vezetőinek is meg kellett jelennie.

Ferenc pápa előttük mondta ki: „ez a jelenség az egész világra kiterjed”, és „nyílt háborút indít” ellene, mert ezt a „förtelmes bűnt el kell törölni a Föld színéről”.

A Vatikán már nem tagadja, hogy évtizedeken keresztül elterjedt gyakorlata volt a gyerekmolesztáló papok rejtegetése a világi hatóságok elől. Sokszor anélkül helyezték át őket egyik helyről a másikra, hogy értesítették volna a veszélyről a gyülekezetet.

Katolikus–muszlim egyetértés: készek vagyunk rá?

2019. február 23. magyarkurir.hu

Miről társalgott nyolcszáz éve Szent Ferenc az egyiptomi szultánnal, és mi a múlt vallásháborúinak tanulsága ma? Patsch Ferenc SJ, a Gregoriana Pápai Egyetem tanárának írása az emberi testvériségről szóló, Abu-Dzabiban aláírt történelmi jelentőségű dokumentumról.

Brutálisan megkínozták Jehova tanúit az orosz rendőrök

2019. február 22. index.hu

Kegyetlenül megkínozták a Jehova Tanúi több tagját az orosz hatóságok – állítja szóvivője útján a keresztény egyház. Az Oroszországban hitükért üldözött jehovistákat levetkőztették, fojtogatták, fegyverrel kényszerítették az őrszobán, a rendőrség tagad.

Törpeállam 600 alattvalóval és óriási hatalommal

2019. február 11. index.hu

Különös képződmény a világ legkisebb állama. A 44 hektár alapterületű Vatikánnak alig 600 állampolgára van, de azoknak a nagy része sem a városállamban lakik. A lakosság háromnegyede egyházi személy, és a svájci gárdisták miatt arányaiban itt a legnagyobb a világon a hadsereg. Egy máskülönben holt nyelv a hivatalos nyelve, latin képernyője van az ország egyetlen bankautomatájának is, és ez a világ kevés olyan országainak egyike, amelyik papíron sem demokratikus. A vatikáni városállam a 90 éve kötött lateráni szerződéssel jött létre, mely véget vetett a pápák vatikáni fogságának, de jól jött Mussolininek is.

Semjén a pápa látogatását történelminek nevezte

2019. január 30. magyaridok.hu

Nincs még egy olyan nagyvonalú egyháztámogatási rendszer Európában, mint amilyen Magyarországon működik – fogalmazott hétfőn Semjén Zsolt az Egyházi vezetők újévi köszöntése elnevezésű, XI. kerületi eseményen. A miniszterelnök-helyettes fontosnak nevezte, hogy az állam és az egyházak egymástól függetlenül működjenek, de szavai szerint az építkezéshez szükség van arra, hogy egymást segítsék.

Példát mutatott a világnak Erdély a vallási toleranciában

2019. január 8. mult-kor.hu

451 éve, 1568. január 6-án kezdődött és január 13-ig tartott Erdélyben a tordai országgyűlés, amely kimondta négy vallás – a katolikus, az evangélikus, a református és az unitárius vallás – szabadságát és egyenjogúságát, és ezzel a világban elsőként hirdette meg a vallási toleranciát.

"Ahol a támogatásért lojalitást várnak, nehéz helyzetbe kerülhetnek az egyházak"

2018. december 24. hvg.hu

Erős civil társadalom nélkül az ország gyenge és esendő - történjen bármi az országban, a pannonhalmi bencések kitartóan ezt vallják és tanítják. A HVG karácsonyi számának adott közös interjúban Hortobágyi T. Cirill és Várszegi Asztrik új, illetve korábbi főapát beszélt a védtelenek melletti kiállásról, menekültek befogadásáról, és arról, miért nincs most esély arra, hogy házigazdái legyenek Ferenc pápa és Kirill pátriárka találkozójának.