Egyházügyi hírek | Kerak
Keresztény Advent Közösség
Hírek, aktualitások Elemzések, tanulmányok Testi-lelki egészség Biblia

Szemléljük magunkat kívülről! – Az olasz Limes geopolitikai folyóirat Ferenc pápáról és az Egyházról

2018. augusztus 1. magyarkurir.hu

Július 25-én bemutatták Rómában a Limes olasz geopolitikai folyóirat legfrissebb számát, amelyet teljes egészében Ferenc pápának és a Katolikus Egyház helyzetének szenteltek.

Nagy hangsúlyt fektet a geopolitikára, és nem híve a projekteknek – így jellemezte Ferenc pápát Lucio Caracciolo, a Limes folyóirat igazgatója az új lapszám bemutatóján július 25-én, szerdán este.

Mike Pence: Amerika a vallásszabadság zászlóvivője

2018. július 26. s4c.news

Washingtonban megkezdődött az USA Külügyminisztériuma által szervezett első, miniszteri szintű, a vallásszabadság témájában megrendezett nemzetközi konferencia, melynek nyitónapján Mike Pence amerikai alelnök és Mike Pompeo, az Egyesült Államok külügyminisztere is beszédet mondott. Magyarországot a Szijjártó Péter-vezette delegáció képviseli a tanácskozáson.

A hit nem való a politikába – Markus Meckel: Orbán Viktor súlyosan megsérti az alapelveket

2018. július 26. 168ora.hu

Az egykori keletnémet ellenzéki, evangélikus lelkész, rövid ideig külügyminiszter, majd húsz évig szociáldemokrata parlamenti képviselő Markus Meckel szerint Istent párthoz kapcsolni, így magunkat fölé helyezni istenkáromlás. Interjúnkban arról is beszél, hogy a magyar miniszterelnök kísérlete Helmut Kohl és Angela Merkel szembeállítására puszta ügyeskedés.

Pogány elképzelés áll az alaptörvény módosítása mögött

2018. július 19. 168ora.hu

Keresztény vezető szakirányú továbbképzés indul a Kaposvári Egyetemen, a képzés irányítója szerint egyre több vállalkozás alkalmazza működése során a Biblia tanait. A keresztény közgazdaságtan posztgraduális elsajátítása pedig évek óta folyik a Budapesti Corvinus Egyetem segítségével. Létező fogalmakról van szó, vagy csak politikai divatról? Deák Dánielt, a Corvinus egyetem kutatóprofesszorát kérdeztük.

Ferenc pápa fogadta Macron francia köztársasági elnököt

2018. június 26. magyarkurir.hu

Június 26-án, kedden délelőtt Ferenc pápa az Apostoli Palota könyvtárszobájában fogadta kihallgatáson Emmanuel Macron francia köztársasági elnököt és feleségét, Brigitte Macront.

A pápa és a francia elnök közötti találkozó a szokásosnál hosszabb időn át, több mint egy órán keresztül tartott. A beszélgetés a két fél között tolmács segítségével zajlott. A pápai kihallgatást követően Macron államfő találkozott Pietro Parolin bíboros államtitkárral és Paul Richard Gallagher érsekkel, a Szentszék államközi kapcsolatainak titkárával.

Ferenc pápa Genfbe látogatott a keresztény felekezetek egységének előmozdítása érdekében

2018. június 21. mandiner.hu

A keresztény felekezetek egységének és a protestáns és ortodox keresztény egyházakkal folytatott párbeszédnek az előmozdítása érdekében Genfbe látogatott csütörtökön Ferenc pápa az Egyházak Világtanácsának (WCC) ülésére.

Úton Genf felé a katolikus egyházfő azt mondta a repülőgépe fedélzetén, hogy ezzel az utazással az említett egység irányába tesznek lépéseket. A genfi székhelyű Egyházak Világtanácsának 348 tagja van, a szervezet mintegy 500 millió hívőt - protestáns, anglikán, ortodox, ókatolikus és egyéb egyházi közösségeket – tömörít a világ több mint 110 országából. A római katolikus egyház nem tagja az idén hetvenéves világtanácsnak.

A Fidesz az Alaptörvénybe emelné a keresztény kultúra védelmét

2018. június 13. index.hu

A parlament törvényalkotási bizottságának fideszes tagjai az esti órákban módosító szándékjavaslatot nyújtottak be az Alaptörvény már benyújtott módosító javaslatához. A dokumentumot Harangozó Tamás, a törvényalkotási bizottság szocialista alelnöke posztolta ki a Facebook-on. A bizottság holnap reggel ülésezik.

 

A Generális Konvent plenáris ülésének zárónyilatkozata

2018. május 25. reformatus.hu

A Magyar Református Egyház Generális Konventje Isten iránti hálával köszöni meg az egymással való találkozás lehetőségét. A példaértékű közös tanácskozások ereje különösen hangsúlyos volt az elmúlt esztendőben is, amikor a kettős reformációi jubileum alkalmából többször erősíthettük egymást a Kárpát-medence különböző helyszínein.

A Vatikán az összeomlás kockázatát látja

2018. május 23. keresztenyelet.hu

A növekvő egyenlőtlenségek és az illegális offshore bankszámlák egyre növekvő számával összefüggésben a Vatikán csütörtökön kiadott egy dokumentumot, mely etikai iránymutatásokat kínál a gazdasági és pénzügyi rendszerek résztvevőinek, és kéri az állami szervek szigorúbb felügyeletét, hogy megelőzhető legyen egy társadalmi összeomlás.

Isten melegnek teremtett, de így szeret téged

2018. május 21. index.hu

Juan Carlos Cruz, egy meleg férfi, akit gyerekkorában szexuálisan molesztált egy pap, a Ferenc pápával történt találkozásáról beszélt egy spanyol nyelvű lapnak. A pápa azt mondta Cruznak, hogy Isten teremtette melegnek, és hogy ő így szereti őt. A Vatikán részéről alighanem ez volt a legmeghökkentőbb formája a homoszexualitás elfogadásának.