Keresztény Advent Közösség
Hírek, aktualitások Elemzések, tanulmányok Testi-lelki egészség Biblia

A vezető konzervatív román lap szerint Orbán Viktor a keresztény Európa védőbástyája

2018. szeptember 19. origo.hu

A vezető román konzervatív napilap, a România Liberă véleménycikke szerint a Magyarországot a jogállamiságtól való állítólagos elhajlással vádoló Soros-Sargentini jelentésről tartott európai parlamenti vita annak emblematikus példájaként marad fenn a jelenkor történelmében, hogy miként változtatható egy vád dicsőséggé a magyar nemzet számára.

A Katolikus Püspöki Kar elnöke szerint azért fogadták el a Sargentini-jelentést, mert Magyarország megpróbálta megvédeni Európát

2018. szeptember 18. 444.hu

Adódhat néhány kérdéses pont, ám a kormány megpróbálta megvédeni Európát és a saját országát. Úgy gondoljuk, ezért a védekezésért sújtotta ítélet hazánkat," mondta a múlt héten elfogadott Sargentini-jelentésről a Magyar Katolikus Püspöki Kar elnöke a lengyelországi Poznanban, írja a Szemlélek. A lap szerint Veres András kijelentette: a XVI. században már egyszer komoly támadást szenvedett el Magyarország az iszlámtól, ami miatt "nagyon rossz emlékek élnek bennünk, az egyházat teljesen lerombolták. Most az emberek félnek egy újabb elmozdulástól az iszlám irányába".

Itt a Sargentini-jelentés röviden, ha nincs türelme végigolvasni

2018. szeptember 16. nepszava.hu

7. A vallásszabadság

• Ebben a pontban a jelentés voltaképpen azt mondja ki, hogy az Orbán-kormány vallásüldözést (keresztényüldözést) valósít meg. „A módosított egyházügyi törvény egy sor olyan követelményt állapít meg, amely túlzott és önkényes kritériumokon alapul az egyházként való elismerést illetően (…) a törvény következtében több száz korábban törvényesen elismert egyházat töröltek a nyilvántartásból (...) a törvény bizonyos mértékig egyenlőtlen, sőt akár diszkriminatív bánásmódot idéz elő a vallási meggyőződések és közösségek között attól függően, hogy el vannak-e ismerve vagy sem. A magyar Alkotmánybíróság 2013 februárjában kimondta, hogy az elismert egyházak nyilvántartásból való törlése alkotmányellenes volt.”

Sólyom: A hazai politikai kereszténységet egy szakadék választja el Ferenc pápától

2018. szeptember 13. index.hu

Milyen értelemben beszélnek keresztény Magyarországról a kormányban és az alkotmányban, ha közben egyre kevesebb a vallásgyakorló? Hogyan devalválja a valódi hitet a politikai katolicizmus? Az egyháznak gyakran nem kívánt teher a politikai segítség, nekik tesz rosszat, ha az állam paternalista módon rájuk telepszik – hangzott el az Eötvös Csoport vitafórumán, ahol Sólyom László Ferenc pápáról, a katolikus pap pedig Bayer Zsoltról mondta el a véleményét.

Az állami iskola ázik, az egyházi pompázik

2018. szeptember 10. nepszava.hu

Van olyan család, amelyik hétfőn Eger három iskolája között ingázott a gyerekeivel, miután bezárták az átázott és életveszélyessé vált Hunyadi Mátyás Általános Iskolát, s a tanulók többségének ideiglenes új helyet kellett keresni.

Ezekhez a témákhoz nyúlna hozzá ősszel a Fidesz

2018. szeptember 9. atv.hu

A szeptemberrel nem csak a tanév, hanem az új törvényhozási ciklus is kezdetét veszi. Erősen indul az őszi ülésszak: a tudományos világ átszabása, az egyházügyi törvény módosítása és az abortusz-ügy is szerepel a kormány tervei között. A Hetek cikke.

Újra nekifutnak az elmeszelt egyházügyi törvény módosításának

2018. szeptember 8. hvg.hu

Az egyházügyi törvény kijátszásával vádolta meg Semjén Zsolt az Iványi Gábor vezette Evangéliumi Testvérközösséget. Az egyházi státusától 2011-ben megfosztott gyülekezettel kapcsolatban a miniszterelnök-helyettes, a Fidesz-szatellit KDNP elnöke azt fejtegette Szabó Szabolcs ellenzéki képviselőnek adott válaszában, hogy „a hazánk biztonságát és jövőjét veszélyeztető Soros Györgyöt Nobel-békedíjra jelölő” Iványiék olyan helyeken vettek át anyagilag bajba került iskolákat, ahol nem is voltak követőik. Így – Semjén szerint – valószínű, hogy az átvételek „nem a lelkiismereti és vallásszabadság intézményi biztosításának az elősegítése”, hanem az egyházi iskoláknak járó kiegészítő normatíva igénybevétele érdekében történtek.

Ingatlanos kívánságműsor egyházaknak

2018. szeptember 4. nepszava.hu

Hiába zárult le a felekezetek rendszerváltás utáni kárpótlása, az Orbán-kormány továbbra is igen bőkezűen osztogatja az ingatlanokat. A vallási közösségek ráadásul már igényelhetnek is épületeket.

Kikerült a kereszt a Parlamentre

2018. augusztus 20. index.hu

Az augusztus 20-i zászlófelvonáson és tisztavatáson Áder János államfő arról beszélt, hogy Magyarországnak nem szabad középszerűnek lenni és elfeledni a bűnöket. Az ünnep alkalmából olyan zászlókkal díszítették fel a Parlamentet, amelyen keresztek voltak.

Szemléljük magunkat kívülről! – Az olasz Limes geopolitikai folyóirat Ferenc pápáról és az Egyházról

2018. augusztus 1. magyarkurir.hu

Július 25-én bemutatták Rómában a Limes olasz geopolitikai folyóirat legfrissebb számát, amelyet teljes egészében Ferenc pápának és a Katolikus Egyház helyzetének szenteltek.

Nagy hangsúlyt fektet a geopolitikára, és nem híve a projekteknek – így jellemezte Ferenc pápát Lucio Caracciolo, a Limes folyóirat igazgatója az új lapszám bemutatóján július 25-én, szerdán este.